FNV helpt ouderen aan meer uren thuiszorg

In Groningen hebben ouderen met succes bezwaar gemaakt tegen het korten op de uren thuiszorg door de gemeente. De eerste 8 cliënten krijgen een nieuw keukentafelgesprek, nadat met de hulp van FNV-vakbondsleden hun bezwaar gegrond is verklaard.

(Tekst: Zorg en welzijn)

‘Dit is niet alleen een geweldige overwinning voor de ouderen die nu de thuiszorg terugkrijgen waar ze recht op hebben, maar ook voor thuiszorgmedewerkers. Zij krijgen weer meer werk’, aldus FNV-bestuurder Maureen van der Pligt. Vakbond FNV heeft met succes een actie gevoerd tegen de gemeente Groningen, die volgens de bond ‘Flink heeft gekort op het aantal uren huishoudelijke zorg, zonder goed onderzoek te doen naar de situatie van de cliënten.’

Wettelijke termijn

Begin december stuurde FNV Zorg&Welzijn de eerste aanmaningen naar de gemeente Groningen. De vakbond tekende bezwaar aan, namens zes cliënten. Omdat de gemeente Groningen zich niet houdt aan de wettelijke termijn waarbinnen een nieuwe aanvraag voor huishoudelijke verzorging moet zijn afgehandeld. De gemeente Groningen houdt zich niet aan de wet, zegt de FNV. Dat geldt niet alleen voor Groningen, uit eerder onderzoek in september van dit jaar blijkt dat 77% van de gemeenten in Nederland zich niet aan de wet houdt.

Centrale Raad van Beroep

‘Helaas zijn er nog vele honderden andere cliënten die gekort zijn op hun huishoudelijke zorg’, aldus FNV-bestuurder Van der Pligt. ‘Op ons spreekuur bij het FNV-actiepunt in Groningen hebben we tientallen mensen gehad die zonder deugdelijk onderzoek zijn teruggezet in uren hulp. Dat is schandalig en in strijd met de wet WMO 2015.’ OP 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep gemeenten verplicht hun inwoners te ondersteunen als ze hun huis zelf niet kunnen schoonhouden.

Lees hier verder

Geef een reactie