Futuristische bril laat slechtzienden weer zien

Een nieuwe bril gaat er voor zorgen dat een deel van de slechtzienden weer kan zien. Het gaat om mensen die de aandoening retinitis pigmentosa hebben. Zij zien alleen recht voor zich uit nog een heel klein beetje, maar dankzij de bril kan beeld direct het oog in worden gestuurdm waardoor ze weer meer kunnen zien.

(Tekst: LiveForward)

De bril, IRIS II genaamd, bevat een camera waarmee de beelden die de ogen zouden moeten zien worden vastgelegd. Via een implantaat in op de ogen worden die beelden direct via het oog naar de hersenen doorgestuurd. Het implantaat kan overigens ook weer worden verwijderd, zonder de ogen verder te beschadigen.

Pixium-Animation-01 van Pixium op Vimeo

Geen gouden bergen voor slechtzienden

Het is overigens niet zo dat mensen die de bril dragen weer volledig kunnen zien. Het idee is dat ze licht en vormen kunnen waarnemen om de wereld om hen heen te kunnen zien. Haarscherp of met kleur zijn de beelden helaas niet.

Het Franse Pixium Vision, het bedrijf dat de IRIS II heeft ontwikkeld, heeft toestemming gekregen om de bril te testen. Deze tests zullen plaatsvinden in het Moorfields Eye Hospital in Londen.

Geef een reactie