Geboortecentra in Nederland bevallen goed

Geboortecentra in Nederland zijn een prima plek om te bevallen. De uitkomsten van de bevalling voor moeder en kind, de waardering van vrouwen met een geplande geboorte in een geboortecentrum en de kosten zijn vergelijkbaar met een geplande poliklinische bevalling. Hoewel de geboortecentra in Nederland  onderling zeer verschillend zijn in organisatie en inrichting, verschilt de kwaliteit van zorg nauwelijks.

(Tekst: Nivel)

Zwangeren met een laag risico op complicaties tijdens de bevalling  kunnen kiezen of ze onder begeleiding van een verloskundige thuis of poliklinisch in het ziekenhuis willen bevallen. Op veel plekken is het nu ook mogelijk om te kiezen voor een bevalling in het geboortecentrum. Eind 2013 waren er in Nederland 23 geboortecentra. Zij hebben allemaal deelgenomen aan een wetenschappelijke evaluatie van de zorg in geboortecentra in Nederland, uitgevoerd door Erasmus MC, Jan van Es Instituut, LUMC, NIVEL, UMC Utrecht, Universiteit van Tilburg en TNO. Dit gebeurde met subsidie van ZonMw. De resultaten presenteren de onderzoekers op vrijdag 15 april op het  symposium ‘Geboortecentrum Onderzoek’ in het UMC Utrecht.

Uitkomsten van zorg

Of vrouwen in een geboortecentrum of poliklinisch planden te bevallen, maakte geen verschil voor de uitkomsten voor moeder en kind. In beide gevallen pakte de zorg even goed uit. Ook de gemiddelde kosten van een geplande bevalling in een geboortecentrum zijn vergelijkbaar met de kosten van een geplande poliklinische bevalling. Evenals de waardering van de zorg. Een geplande thuisbevalling is goedkoper en scoort ook goed op zwangerschapsuitkomsten en gewaardeerde zorg. Op basis van deze uitkomsten adviseren de onderzoekers vrouwen te overleggen met de verloskundige welke plaats van bevallen mogelijk is en daar een keuze uit te maken.

Lees hier verder

Geef een reactie