Gebrek aan tijd en interesse voor kinderen

Professionals in de jeugdhulpverlening kijken te veel in de dossiers en te weinig naar het kind. Dat vertellen kinderen tegen kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer (foto). De meeste kinderen geven hun leven gemiddeld een 7,4. Tien procent van de kinderen geeft echter een onvoldoende.

(Tekst: Zorg en welzijn)

De meeste kinderen groeien op in een fijne omgeving en voelen zich prettig. Ze geven hun leven gemiddeld een 7,4. Toch geeft nog 10% van de kinderen een onvoldoende. Ook kinderen die met jeugdhulp te maken krijgen geven hun leven een lager rapportcijfer, namelijk een 5,9. Uit de antwoorden van de kinderen wordt duidelijk dat zij meer échte aandacht willen van de mensen om hen heen. Van ouders, familie en vrienden, maar ook van professionals in de zorg en hulpverlening.

Kinderrechtentour

Kinderombudsman Margrite Kalverboer is in september begonnen met de Kinderrechtentour door Nederland. Ze sprak met kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden. En vroeg hen met welke onderwerpen de Kinderombudsman aan de slag moet. De tour trok onder andere langs scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden meer dan 2000 kinderen een vragenlijst in.

Gebrek aan interesse

Kinderen geven in hun antwoorden aan dat professionals vaak gebrek aan tijd of gebrek aan interesse hebben voor wat het kind beweegt. De hulpverleners zijn volgens de kinderen te veel gericht op wat in de dossiers staat en spreken de jongeren en kinderen niet zelf aan. Kinderen die problemen thuis hebben, geven hun leven een 5,9. Kinderen van ouders die ruzie met elkaar maken vanwege scheiding, geven een 6,3.

Lees hier verder

 

Geef een reactie