Geef calamiteitenonderzoek aan patiënt

Ziekenhuizen zouden bij een calamiteit altijd het onderzoeksrapport aan patiënten moeten geven. De belangrijkste lessen zouden ze op hun eigen website moeten plaatsen.

(Tekst: Zorgvisie)

Dat zegt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan het AMC, in reactie op de aankondiging dat minister Edith Schippers van VWS ziekenhuizen gaat dwingen om de onderzoeksrapporten naar calamiteiten op hun eigen website te plaatsen. Schippers zal dat woensdag doen in een uitzendig van het tv-programma Zembla. Voor de NOS licht ze vast een tipje van de sluier.

Samenvatting calamiteitenonderzoek op website

Legemaate juicht die oproep om openheid toe, omdat ziekenhuizen dan veel meer dan nu van elkaars fouten kunnen leren. Maar hij denkt dat het niet nodig is dat ziekenhuizen daarvoor het hele onderzoeksrapport openbaar maken. ‘Je moet dan altijd de privacy van patiënten beschermen. Daarnaast kunnen het vrij forse rapporten van tientallen pagina’s zijn. Als alle ziekenhuizen dikke rapporten online zetten, schiet het zijn doel voorbij. Het lijkt mij veel handzamer als ziekenhuizen op hun eigen website een samenvatting maken waarin ze aangeven waarover een calamiteit ging en wat de verbeterpunten zijn. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft daar enkele jaren geleden een goede eerste aanzet voor gedaan.’

Lees hier verder

Geef een reactie