Geen goede aansluiting tussen opleiding en werk

Jonge sociaal professionals vinden met vallen en opstaan hun weg op de arbeidsmarkt. ‘Veel van hen zetten een eigen bedrijf op of starten een burgerinitiatief. Het is immers maar de vraag in welke vorm bestaande organisaties blijven bestaan.’

(Tekst: Zorg en welzijn)

Na haar studie Pedagogiek wilde Elise Kosman meteen aan het werk. Het liefst als gezinscoach. Daarmee had ze ervaring opgedaan tijdens haar stage en bovendien werkte ze al sinds haar studie met kinderen tot 12 jaar in de kinderopvang en bij een bso. Zo’n dertig sollicitatiebrieven verder besefte ze dat het zo niet zou lukken.

Vrijwilliger

‘Ik kreeg amper reacties. Overal werd minstens twee jaar ervaring gevraagd.’ Haar geld verdiende Kosman ondertussen bij Intertoys en in de kinderopvang. Drie maanden na haar afstuderen kon ze als vrijwilliger drie dagen per week aan de slag bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Land van Cuijck. ‘Ik wilde mijn kennis up-to-date houden, mijn cv vullen en positieve referenties verzamelen.’

Financiering

Driekwart jaar later werd ze door Tempo Team via een payrollcontract geplaatst bij de gemeente die haar weer detacheerde als brede jeugdprofessional bij het CJG Land van Cuijck. Hier heeft ze nu een baan voor 36 uur en haar derde tijdelijke contract. Dit contract loopt echter per december 2016 af en bovendien mag ze via deze constructie maximaal twee jaar werken voor dezelfde werkgever. ‘Ik denk er maar niet te veel aan dat ik straks weer moet gaan solliciteren want dat maakt me onrustig. Mijn leidinggevende heeft al gezegd me graag te willen behouden, maar de organisatie is afhankelijk van financiering door de gemeente.’

Lees hier verder

Geef een reactie