Geen hoger risico borstkanker na ivf

Vrouwen die in het verleden een ivf-behandeling hebben ondergaan, lopen niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet op een langere termijn, van ruim twintig jaar.

(Tekst: Erasmus MC)

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Erasmus MC-gynaecoloog prof. Curt Burger en epidemioloog prof. Floor van Leeuwen van het Antoni van Leeuwenhoek.

Klinieken

Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Sandra van den Belt-Dusebout (AvL) in samenwerking met alle twaalf ivf-klinieken in Nederland.

Landelijk

De resultaten zijn 19 juli gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA. De studie is onderdeel van het landelijke OMEGA-onderzoek naar mogelijke langetermijngezondheidsproblemen na een ivf-behandeling. Aan dit project nemen meer dan 25.000 vrouwen deel die tussen 1980 en 1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Hormonen

Het uitgangspunt bij het onderzoek naar het borstkankerrisico was dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij in-vitrofertilisatie-behandelingen mogelijk een hogere kans op borstkanker geven. Dat bleek echter niet uit dit onderzoek. Sterker nog: er werd een lager risico aangetoond na meer dan zes ivf-behandelingen.

Overgang

Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij ivf plaatsvindt een lagere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen die meer ivf-behandelingen hebben ondergaan én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. Een vroege overgang verlaagt het risico op borstkanker.

 

Geef een reactie