Gegevens uitwisselen en privacy? De ombudsman hoort graag uw ervaringen

Heeft u ook wel eens meegemaakt dat de overheid, zoals de gemeente of het UWV, uw persoonlijke gegevens deelde met andere overheidsinstanties? Wat vond u daarvan? Vindt u dat de overheid duidelijk is over de informatie die zij over u deelt met anderen? Kent u een overheidsinstantie die op een goede manier omging met uw persoonlijke gegevens? De Nationale ombudsman hoort het graag voor zijn onderzoek naar privacy en gegevensuitwisseling.

(Tekst: Nationale Ombudsman)

Ketenoverleg

Overheidsinstanties kunnen persoonsgegevens met elkaar delen om zo beter te kunnen samenwerken. Die samenwerking (ook wel ketenoverleg genoemd) is bedoeld om een hulp- of zorgvraag zo goed mogelijk op te lossen. Of omdat instanties denken dat er hulp of zorg nodig is.

Voorbeelden van keten overleggen zijn een sociaal wijkteam, een jeugdbeschermingstafel of een overleg om schulden op te lossen.

De ombudsman brengt in kaart wat burgers ervan vinden als overheidsinstanties persoonsgegevens met elkaar delen om betere hulp te bieden. Bijvoorbeeld of mensen het goed vinden dat hun persoonsgegevens worden gedeeld omdat zij (financiële) hulp of een voorziening nodig hebben. Of juist om te voorkomen dat zij in de problemen komen. En wat burgers belangrijk vinden als overheidsinstanties onderling hun persoonsgegevens uitwisselen. Zijn onderzoek gaat niet over keten overleggen die bedoeld zijn om fraude te bestrijden.

We horen graag wat u heeft meegemaakt. Misschien heeft u een slechte ervaring of juist een positief voorbeeld dat u met ons wilt delen. Ook horen we graag wat u vindt dat de overheid zou moeten doen om bij deze keten overleggen uw privacy te beschermen.

Laat het ons weten

Wilt u ervaringen met ons delen? Dan kunt u tot 15 september 2018 een mail met uw ervaringen sturen aan ketenoverleg@nationaleombudsman.nl. U ontvangt binnen twee weken een reactie van ons.

Geef een reactie