Gemeente moet regisseur verwarde personen instellen

Elke gemeente moet een regisseur verwarde personen hebben die ingrijpt als verschillende partijen niet meer weten hoe te handelen bij mensen met verward gedrag die zodanige complexe problemen hebben dat hulp te lang op zich laat wachten. Dat adviseert het Schakelteam Personen met Verward Gedrag.

(Tekst: Zorgvisie)

De regisseur moet de bevoegdheid hebben om bijvoorbeeld eerst een voorschot op de uitkering te betalen of noodopvang mogelijk te maken voor de verwarde persoon. En dat pas daarna de administratie wordt afgehandeld. Partijen zouden ook geld voor noodoplossingen moeten reserveren. Alle partijen, zoals gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en woningcorporaties moeten afspraken hierover vastleggen in een escalatiemodel. Daarin kan ook staan op welke manier er financieel ruimte is om te doen wat nodig is.

‘Wie gaat dat betalen’

‘De vraag “wie gaat dat betalen” komt te vaak voor’, aldus Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam . ‘Regel het met elkaar. Dat is onze boodschap. En als je er niet uit komt, escaleer. Het mag geen reden zijn dat hierdoor mensen soms maanden moeten wachten op zorg.’

Lees hier verder

Geef een reactie