Gemeenten aan zet bij aanbieden huishoudelijke hulp

Het recente oordeel van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat huishoudelijke hulp wel degelijk onder de Wmo 2015 valt, heeft grote gevolgen voor gemeenten. Een kwart van de gemeenten die gestopt is met het bieden van huishoudelijke hulp moet volgens werkgeversorganisatie ActiZ aan de slag om zaken recht te zetten.

(Tekst: Zorgvisie)

ActiZ vindt het wrang dat 18.000 huishoudelijke hulpen inmiddels hun baan verloren hebben doordat gemeenten te weinig of helemaal geen huishoudelijke hulpen meer inkochten. ‘Een kwart van de gemeenten is helemaal gestopt met het bieden van huishoudelijke hulp ondanks de, naar nu blijkt, terechte hulpvraag van hun inwoners’, zegt woordvoerder Bernadet Naber van ActiZ. ‘En talloze gemeenten hebben een generieke korting van het aantal uren hulp bij het huishouden doorgevoerd zonder daarbij naar de individuele situatie van cliënten te kijken. Het gevolg van de uitspraak is dat gemeenten hun beleid moeten gaan herzien en de benodigde hulp alsnog moeten bieden.’

Veel huishoudelijke hulp ontslagen

Dat zou volgens de persvoorlichter kunnen betekenen dat zorgaanbieders eerder ontslagen thuiszorgmedewerkers weer zullen aannemen. ‘Maar dan wel op basis van reële tarieven waarmee we mensen conform de huidige cao kunnen betalen.

Lees hier verder

Geef een reactie