Gemeenten informeren slecht over vrijwilligersverzekering

Gemeenten hebben een vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers en mantelzorgers in hun gemeente. Er is één probleempje: veel betrokkenen hebben hier geen weet van, sterker nog, ook bij de gemeenten zelf weten ze vaak van niets. Weggegooid geld dus zo’n verzekering? Niet als gemeenten hun zaakjes op orde en up-to-date houden.

(Tekst: Sociale vraagstukken)

Maar liefst 78 procent van de Nederlandse gemeenten informeert haar burgers onvolledig of foutief over de gemeentelijke vrijwilligersverzekering, blijkt uit onderzoek van het Aanspakelijkheidsverzekering Informatie Centrum. Hierdoor wordt het vrijwilligers en mantelzorgers moeilijk en soms zelfs praktisch onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van een verzekering waar de gemeente wél voor betaalt.

Vrijwilligersverzekering is een randvoorwaarde voor bloeiend altruïsme

Het Rijk maakt sinds 2008 structureel geld vrij (jaarlijks ongeveer vier miljoen euro) zodat gemeenten een vrijwilligersverzekering kunnen afsluiten. Met deze verzekering zijn alle vrijwilligers en mantelzorgers uit die gemeente verzekerd tijdens het uitvoeren van vrijwilligers- en mantelzorg werkzaamheden. De verzekering dekt schade door ongevallen, schades aan eigen persoonlijke eigendommen en aansprakelijkheid.

Lees hier verder

Geef een reactie