Gemeenten worstelen met afschaffen alfahulp

Gemeenten mogen de alfahulp constructie alleen nog inzetten bij burgers die een pgb hebben. Dit is een aderlating voor gemeenten.

(Tekst: Zorgvisie)

Gemeenten mogen alfahulpen alleen nog inzetten als cliënten dat via een pgb doen. De inzet van de alfahulpconstructie is niet meer toegestaan bij ‘zorg in natura’. Dat bevestigt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in zijn reactie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Sophie Hermans. Aanleiding voor de Hermans’ Kamervragen waren signalen dat gemeenten worstelen met het afschaffen van de alfahulpconstructie. Hermans wil niet laten weten of ze tevreden is met het antwoord. ‘Omdat de langdurige zorg op dit moment onderdeel is van de onderhandelingen voor de nieuwe regering maken we even pas op de plaats met onze publieke uitingen daarover’, mailt een VVD-woordvoerder. ‘Daarom reageren we op dit moment niet op losse onderdelen binnen de langdurige zorg.’

Van Rijn: alleen alfahulp via pgb

Van Rijn stelt in zijn antwoord op de Kamervragen dat volgens de Wmo 2015 gemeenten op individueel niveau maatwerk moeten bieden. Ze kunnen de alfahulpconstructie niet meer als algemene voorziening aanbieden. Alleen cliënten die een pgb hebben, kunnen zelf nog een alfahulp inhuren. Ook rechterlijke uitspraken van de Centrale Raad van Beroep bevestigen deze interpretatie van de Wmo 2015, aldus Van Rijn.

Lees hier verder

Geef een reactie