Gezonder met meer vrienden, familie en kennissen

Sociaal werk dat mensen helpt hun netwerk te vergroten kan ze helpen zich gezonder te voelen. Onderzoekers van het AMC stelden vast dat de deelnemers meer zelfvertrouwen kregen en minder depressief werden. Huisartsen zouden er een effectief medicijn bij kunnen hebben.

(Tekst: Sociale vraagstukken)

Een coach die sociaal geïsoleerde mensen helpt een nieuw netwerk aan te boren. Dat behelst in de kern ‘Natuurlijk een netwerkcoach’, een van de drie interventies die de AMC-onderzoekers onder de loep namen. De methode werd ontwikkeld door ondernemer Martin van de Lustgraaf, ‘fabrikant en bewerker van ruwe sociale grondstoffen’. De coach, een vrijwilliger, gaat niet zelf op zoek naar een maatje voor een overspannen mantelzorger of psychiatrische patiënt, maar ondersteunt bij het zoeken. Coach en klant ontmoeten elkaar een jaar lang ongeveer elke twee weken.

Onderzoeker Jeanine Suurmond interviewde de deelnemers en ontdekte dat de aanpak voor sommige mensen erg effectief was. ‘Ze groeiden echt, ik zag bij wijze van spreken andere mensen ontstaan.’ Hun zelfvertrouwen nam toe, en ze kregen meer zin in dingen. ‘Ze voelden zich erkend, gezien en vonden het fijn over hun problemen te praten. Daardoor waren ze ook minder eenzaam en depressief.’

Van zo’n ‘gerepareerde identiteit’ was zelfs sprake bij mensen bij wie het niet lukte nieuwe vrienden of kennissen te maken. Ze veerden al op door de samenwerking met de netwerkcoach.

Lees hier verder

Geef een reactie