GGZ moet administratieve lasten zelf verminderen

De overheid kan de administratieve lasten in de ggz niet verlagen, dat moet de sector zelf bewerkstelligen. Dat heeft minister Schippers donderdag gezegd tijdens het algemeen overleg over de ggz in de Tweede Kamer.

(Tekst: Zorgvisie)

‘De vermindering van administratieve lasten in de ggz is heel erg noodzakelijk. Maar als overheid kun je dat niet realiseren’, zei Schippers donderdagmiddag in het algemeen overleg. Verscheidene Kamerleden vroegen daarin aandacht voor de hoeveelheid administratieve lasten in de geestelijke gezondheidszorg. ‘Op dit moment wordt 30 tot 40 procent van de tijd in de ggz besteed aan administratieve verantwoordelijkheden’, zei Leendert de Lange (VVD). ‘Die tijd wordt dus niet besteed aan cliënten. De aandacht moet liggen bij het resultaat en de outcome.’

Administratieve lasten verminderen

De minister laat het verminderen van de administratieve lasten over aan het veld. ‘Je hebt een beroepsgroep nodig die zelf om de tafel gaat zitten en kijkt welke administratie zinnig of onzinnig is, wat er nodig is en wat niet.’ Op dit moment is een werkgroep van het NIP bezig de knelpunten bij vrijgevestigde behandelaren te onderzoeken, daarbij wordt ook gekeken naar de administratie. Daarnaast wordt er door hen gemonitord of maatregelen die worden genomen ook echt hebben geholpen.

Lees hier verder

Geef een reactie