Ghb-gebruikers in de Nachtopvang. Hoe dan?

Ghb-gebruikers zijn welkom in Nachtopvang Leeuwarden. Hoe dan? Want in veel steden ligt dat anders, zo schreef de Volkskrant. Een Ghb-verslaving en bijkomend overlastgevend gedrag zorgen voor onveilige situaties. Voor de andere daklozen, voor medewerkers en voor de gebruiker zelf. Te risicovol voor een nachtopvang.

(Tekst: ZIENN)

Ook in Leeuwarden hebben we geworsteld met de opvang van deze groep. Omdat we iedereen graag willen opvangen als het nodig is, hebben we onderzocht waar mogelijkheden lagen. Die liggen in nauwe samenwerking met de verslavingszorg én heldere afspraken met de gebruiker.

Out gaan

Tot een jaar of vijf geleden zagen we nauwelijks iemand met een Ghb-verslaving in de Nachtopvang. Nu tellen we er jaarlijks zo’n vijf tot tien, zowel mannen, als vrouwen, als jongeren en ouderen. Middelengebruik in de Nachtopvang is een ‘no go’. De heftige ervaringen met Ghb-gebruikers waar collega-instellingen in het land over spreken? We kennen ze goed. Onrust, agressie, out gaan, om de drie uur een dosis nodig… niet te doen. Waar we mensen eerst moesten weigeren, hebben we het roer kunnen omgooien.

Met een ‘onderhoudsdosis’ lukt het

Zomaar met Ghb stoppen is gevaarlijk

Iemand die Ghb-verslaafd is, kan daar niet zomaar mee stoppen of lang zonder een dosis. Dat geeft allerlei ernstige ontwenningsverschijnselen zoals angsten, agressie, verwardheid. Is er sprake van een Ghb-verslaving, dan schakelen we direct verslavingszorg (VNN) in voor begeleiding en ‘medicinale’ Ghb. Medicinale Ghb is geen officiële term, je kunt het zien als gedoseerd en gecontroleerd toedienen van Ghb om ontwenningsverschijnselen onder controle te houden en de afhankelijkheid af te bouwen. Zo blijft overlast-gevend gedrag onder controle.

Mensen krijgen een ‘onderhoudsdosis’

Wij beheren deze Ghb en zorgen dat mensen hun ‘drie-uurs-dosis’ krijgen. Dat gebeurt onder toezicht van een medewerker en in een aparte ruimte in de Nachtopvang, het middel gaat nooit mee de slaapkamer in. Het gaat hier om een onderhoudsdosis, waar verslaafde mensen écht niet zonder kunnen. Als het nodig is, maken we mensen ’s nachts wakker. Als het kan, slapen ze door. Verslavingszorg is bij elke stap betrokken. Wat meehelpt, is dat de nachtopvang in Leeuwarden uit vooral twee- en ook meerpersoonskamers bestaat, daardoor merken de andere slapers minder van nachtelijke doses.

Een kleine 5%

Bij een verslaving motiveren we mensen altijd om contact te zoeken met verslavingszorg. In het geval van Ghb is begeleiding door VNN een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de nachtopvang. Alleen dan kan het verantwoord. Zoals gezegd, komen we deze verslaving vooral sinds de laatste jaren tegen; jaarlijks gaat het om een kleine 5% van alle bezoekers.

Geef een reactie