Gokken en gamen: jongeren zien het probleem niet zo

Gokelementen in games kunnen ervoor zorgen dat jongeren gaan gokken, terwijl kwetsbare jongeren zelfs een gokverslaving kunnen ontwikkelen. Experts uiten hierover hun zorgen, maar gamende jongeren delen deze zorgen niet.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

In verschillende media uiten experts hun zorgen over gokelementen in games die vaak door jongeren worden gespeeld, zoals ‘Call Of Duty’ en ‘FIFA’. Een veel voorkomend gokelement is de ‘loot box’. Voor een klein bedrag kunnen gamers deze kistjes openen. Soms zit er een waardevol item in, soms niet.

Hoewel spelontwikkelaars loot boxes nooit gokken zullen noemen, is betalen voor het openen van zo’n box in de praktijk wel degelijk een vorm van gokken. Jongeren komen door de loot boxes op steeds jongere leeftijd in aanraking met gokken.

Niemand weet nog precies wat de invloed is van gokelementen op het puberbrein, maar experts vrezen dat jongeren worden aangezet tot gokken en kwetsbare of verslavingsgevoelige jongeren zelfs een gokverslaving kunnen ontwikkelen. Terwijl in verschillende media experts aan het woord komen over jongeren, worden jongeren zelf niet gehoord in de discussie.

In 2018 zijn onderzoekers van onderzoeks- en adviesbureau Breuer&Intraval in gesprek gegaan met gamende jongeren. Uit deze gesprekken komt naar voren dat jongeren anders tegen de loot boxes aankijken dan de experts.

Lees verder op Sociale Vraagstukken

Geef een reactie