Griepvirussen niet zo ingewikkeld

Griepvirussen veranderen eenvoudiger dan aangenomen. Dit nieuwe inzicht kan helpen bij het sneller opsporen van nieuwe varianten en het verbeteren van de griepprik, zo stelt onderzoeker dr. Björn Koel.

(Tekst: Erasmus MC)

Herkenning

In tegenstelling tot wat lang is gedacht, hebben griepvirussen maar een gering aantal mogelijkheden om te ontsnappen aan herkenning door het afweersysteem.

Proefschrift

Dit concludeert viroloog Koel van het Erasmus MC in zijn proefschrift ‘De moleculaire basis van antigene evolutie van influenzavirus’. Hij promoveerde daarop aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op 19 mei.

Griepvaccin

Griepvirussen veranderen continu. Daardoor ontstaan steeds nieuwe varianten. Een of enkele puntmutaties aan de buitenkant van de virussen zijn voldoende om te ontsnappen aan antistoffen die zijn opgewekt tijdens eerdere infecties of door de toegediende griepprik. De veranderingen vinden plaats rond het deel van het viruseiwit dat verantwoordelijk is voor binding aan de gastheercel.

Onherkenbaar

Door de veranderingen kunnen antistoffen het virus minder goed herkennen, of zelfs helemaal niet meer. Het is daarom noodzakelijk het griepvaccin geregeld aan te passen.

Stelling

Zoals gebruikelijk staan in dit proefschrift stellingen. Een ervan luidt: “De enorme focus op griepvirussen die mogelijk ooit een pandemie kunnen veroorzaken, neemt de wind uit de zeilen van onderzoek naar griepvirussen die nu al jaarlijks honderduizenden mensen het leven kosten.”

Cambridge

Het onderzoek voor dit proefschrift is uitgevoerd in de onderzoeksgroep van prof. Ron Fouchier, samen met de Universiteit van Cambridge. Het informatieconcern Thomson Reuters bestempelde vorig jaar meerdere Rotterdamse virologen tot de meest invloedrijke onderzoekers ter wereld

Geef een reactie