Groei tandartsketens zet door

Tandartsketens zijn in 2017 nog groter geworden. Bovendien stijgt het aantal tandartsketens. Ook stijgt het percentage tandartspraktijken dat deel uitmaakt van een tandartsketen van 4,7% in 2014 naar 6,0% in 2017. De komende jaren zullen veel tandartsen in Nederland stoppen met hun praktijk vanwege hun leeftijd.

(Tekst: Tandarts.nl)

Tandartsketens nemen vaak de tandartspraktijken over van tandartsen die met pensioen gaan. Jonge tandartsen hebben vaak weinig animo om een praktijk over te nemen. Voordeel voor de patiënt is dat zo de continuïteit van de mondzorg gewaarborgd is. Uit de gegevens van www.tandarts.nl blijkt dat er in 2017 vijftien tandartsketens zijn met meer dan vier vestigingen. In 2014 waren er nog maar acht tandartsketens met meer dan vier vestigingen.

Tandartsketens werken met grote teams

Gemiddeld werken er vier tandartsen, twee mondhygiënisten en meer dan zeven tandartsassistenten op een vestiging van een tandartsketen, zo blijkt uit onze gegevens. Dat zijn veel grotere teams in vergelijking met een zelfstandige praktijk. De ketens zijn vaak goed in staat om op een efficiënte manier te werken en ze hebben vaak hun processen goed op orde.

Wij hebben gekeken naar de gegevens van meer dan 5000 tandartspraktijken in heel Nederland. De top vijf van ketens met vier vestigingen of meer ziet er als volgt uit.

1 Dentconnect 80 vestigingen
2 Dental Clinics 69 vestigingen
3 Samenwerkende Tandartsen 47 vestigingen
4 Kies Mondzorg 14 vestigingen
5 Fresh Tandartsen 8 vestigingen

Dentconnect was in 2014 ook de grootste tandartsketen met 46 vestigingen. De laatste tijd zijn er veel overnames van Nederlandse tandartspraktijken. Zo nam Dentconnect de Samenwerkende Tandartsen over. De achttien praktijken van Ivory Ivory werden onlangs overgenomen door Dental Clinics.

Omzet en kwaliteit

Sommige patiënten staan niet te juichen bij de ketenvorming. Zij vrezen dat er sprake zal zijn van overbehandeling omdat investeerders moeten verdienen aan de overnames. Uurtje factuurtje zou belangrijker worden dan goede tandzorg. Veel mensen willen graag een vertrouwensband met hun tandarts en hechten aan een vast gezicht in de praktijk. Tandartsen geven aan dat het een voordeel is dat er nu wat te kiezen valt: een kleine zelfstandige praktijk of een grote praktijk met veel verschillende specialismen onder één dak.

“De tandartsketens nemen een steeds groter deel van de mondzorg in Nederland voor hun rekening. Wij merken geen verschil in de beoordeling door patiënten van tandartsketens versus zelfstandige praktijken. Nu er een tekort is aan tandartsen in Nederland is het goed dat de tandartsketens zorgen voor continuïteit in de mondzorg”, aldus www.tandarts.nl.

 

Geef een reactie