Groei zorgcoöperaties ondanks hindernissen

Het aantal initiatieven van burgers om in hun dorp of wijk het zorgaanbod zelf te organiseren via een zorgcoöperaties groeit gestaag. Het Landelijk Netwerk Bewonersinitiatieven telt al meer dan vierhonderd projecten. De emancipatiebeweging van actieve bewoners dreigt echter vast te lopen door allerlei wet- en regelgeving.

(Tekst: Zorgvisie)

Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS verkent het landelijk netwerk bewonersinitiatieven ‘Nederland Zorgt Voor Elkaar’ (NLZVE) hoe het gaat met bewonersinitiatieven in het sociale domein, zoals zorgcoöperaties en stadsdorpen. ‘Een paar burgerzorginitiatieven zoals Austerlitz Zorgt en Zorgcoöperatie Hoogeloon zijn zeer bekend en veel beschreven’, zegt algemeen coördinator Jan Smelik van NLZVE. ‘Maar inmiddels zijn er veel meer burgerinitiatieven ontstaan in verschillende vormen en maten. We hebben hier een kleine greep uit gedaan om aan te tonen hoe divers het aanbod is.

De voorbeelden zijn de Coöperatieve vereniging ‘Anna Zorgt’ uit Sint Annaland, de Coöperatieve vereniging ‘Tot uw Dienst’ uit Laarbeek, ‘Zorgcoöperatie Loppersum’ uit Loppersum, ‘Buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied’ uit Amsterdam en ‘Stichting Kracht van Zuilen’ uit de Utrechtse wijk Zuilen.’

Lees hier verder

Geef een reactie