Hans Zwerver benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde

Dr. J. Zwerver is per 1 juni 2017 benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is pas de tweede sportarts in Nederland die is benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde.

(Tekst: UMCG)

Hans Zwerver (Noordoostpolder, 1967) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en rondde in 2000 zijn opleiding tot sportarts af. Hij promoveerde in 2010 in Groningen tot doctor in de Medische Wetenschappen op een proefschrift genaamd ‘Patellar tendinopathy: prevalence, ESWT treatment and evaluation’.

Vanaf 2002 werkt hij als sportarts en onderzoeker bij het Universitair Sport Medisch Centrum in het UMCG.

Healthy Ageing

In zijn onderzoek richt Zwerver zich vooral op twee thema’s die maatschappelijk zeer relevant zijn en die uitstekend passen binnen de focus van het UMCG op Healthy Ageing:

  1. Preventie, diagnostiek en behandeling van sport- en beweeggerelateerde  aandoeningen bij sporters en gezondheidsbewegers met specifieke aandacht voor frequent voorkomende peesaandoeningen.
  2. Bewegen als medicijn; de effectiviteit en implementatie van beweegprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening, na een orgaantransplantatie of bij kanker.

​​​​Sportgeneeskunde bij het UMCG maakt onder meer deel uit van het Sport Science Institute Groningen, waarbij het zich vooral richt op Sport and Healthy Ageing. Verder participeert het in de Sport Innovator Groningen, een netwerkorganisatie van kenniscentra, labs en bedrijvenconsortia.

Geef een reactie