Helft pgb-declaraties moet over

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat strenger controleren bij de uitgifte van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Nu accepteert de SVB nog ingediende pgb-declaraties en zorgovereenkomsten die bijvoorbeeld een handtekening missen of waarbij een vinkje verkeerd staat. Vanaf september is die coulance passé. Hierdoor zal de helft van alle 140.000 declaraties die maandelijks bij de SVB binnenkomen, opnieuw moeten worden ingevuld.

(Tekst: Zorgvisie)

die zich bezighouden met de betaling van het pgb zullen het heel druk krijgen de komende maanden. De SVB heeft nu de opdracht om boven alles te zorgen dat de pgb’s op tijd worden uitbetaald. Vanaf september is de periode van coulance echter voorbij en zal de instantie veel strenger gaan kijken naar de ingediende zorgovereenkomsten en declaraties. Vanaf oktober wordt deze aanpak definitief en moeten alle ingevulde formulieren compleet rechtsgeldig zijn. De strengere controle hoort bij afspraken die de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Klijnsma (SZW) met de Tweede Kamer hebben gemaakt. Op 8 september staat een bestuurlijk overleg op de rol waarin over de nieuwe werkwijze zal worden geoordeeld.

Rechtmatigheid

‘De SVB verwerkt circa 140.000 declaraties per maand’, zegt programmamanager Wieke den Hollander van de SVB. ‘Er zijn ongeveer 120.000 budgethouders met in totaal zo’n 140.000 pgb’s; een aantal mensen ontvangt meer dan 1 pgb. Gebaseerd op eerdere kwaliteitsmetingen is de verwachting dat circa 50 procent van deze declaraties niet in één keer goed kunnen worden verwerkt als ook de volgende stappen in rechtmatigheid worden gezet.’

Lees hier verder

Geef een reactie