Help ouderen door inzet van vrijwilliger

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar als daar voorzieningen voor nodig zijn, geven veel gemeenten niet thuis. Dat stelt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Hierdoor kunnen schrijnende situaties ontstaan.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Vanderkaa: ‘Ouderen die na bijna vijftig jaar samen niet meer bij elkaar kunnen slapen. Een oude man die beide onderbenen mist en tree voor tree omhoog en naar beneden moet klauteren. Mensen die niet meer boven kunnen douchen. Je hart breekt als je dit soort verhalen hoort.’ Die verhalen verzamelde de KBO-PCOB nadat de organisatie mensen die wel een traplift nodig hadden maar deze niet kregen, vroeg van zich te laten horen.

Langer thuis wonen

Vanderkaa: ‘Bij de aanvraag voor een traplift hanteert iedere gemeente zijn eigen spelregels. Dus het is mogelijk dat je in gemeente A geen traplift krijgt, maar dat je er in de buurtgemeente wel één zou hebben gekregen. Bovendien doen veel gemeenten er alles aan om mensen te ontmoedigen een aanvraag in te dienen. Ze krijgen vaak bij het eerste telefoontje al te horen dat een aanvraag geen zin heeft.’

Lees hier verder

Geef een reactie