Hiv-consulenten MCL in actie voor Aidsfonds

1 december is wereld Aids Dag. Daarom zitten de hiv-consulenten van het MCL op 30 november in de winkelstraat van het MCL om via de verkoop van zogenaamde “artbags” en condooms geld in te zamelen voor het Aidsfonds. Lees hier waarom het Aidsfonds dit geld nodig heeft.

(Tekst: MCL)

Het MCL is hiv-centrum voor Friesland.

Hier worden patiënten met een hiv-infectie en de gevolgen daarvan begeleid en behandeld. Per jaar ziet het MCL ongeveer 20 nieuwe patiënten. De behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren enorm toegenomen, waardoor een hiv-besmetting niet automatisch een doodvonnis is, maar steeds meer een chronische ziekte.

In Nederland zijn 26 hiv-centra. Landelijk raken jaarlijks ongeveer 900 personen met het hiv-virus besmet. Een hiv-infectie is tegenwoordig goed te behandelen als er snel gestart wordt met hiv-medicijnen (antiretrovirale therapie).

Mensen met een hiv-infectie gaan helaas nog steeds vaak gebukt onder een stigma. De schaamte is vaak groot. Dit zorgt ervoor dat mensen zich soms pas laat laten testen, op het moment dat de infectie al verder gevorderd is. Patiënten kunnen zich echter anoniem laten testen: bijvoorbeeld via www.soatestdoen.nl . Ze kunnen hier online een testsetje opvragen, een hiv-test kost €27,50. Testen kan ook via de GGD of bij de huisarts.

Geef een reactie