HKZ keurmerk voor Endoscopieafdelingen MCL

Medisch Centrum Leeuwarden heeft gisteren als eerste ziekenhuis in Friesland het HKZ keurmerk “Patiëntveiligheid voor Endoscopieafdelingen” behaald. Dit keurmerk, van de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ), geeft aan dat er op de endoscopieafdelingen op alle gebieden veilig gewerkt wordt.

(Tekst: MCL)

Dit is terug te zien in de zorg voor patiënten, de organisatie, de logistiek van de afdeling en in de opleiding van medewerkers. Daarbij wordt vanuit het perspectief van de patiënt voortdurend gewerkt aan verbetering van de zorg- en dienstverlening. Op de endoscopieafdelingen van het MCL en MCL Harlingen worden per jaar in totaal ca. 7000 scopieën uitgevoerd.

MDL-arts Sietske Corporaal: ”We hoefden onze werkprocessen eigenlijk niet aan te passen. De manier waarop wij werken voldeed al aan de strenge eisen van de HKZ. We moesten vooral structuur aanbrengen in alle documentatie die er al was.”

De afgelopen drie dagen hebben de HKZ-auditoren diverse gesprekken gevoerd in het MCL en ook meegelopen op de afdeling. Gistermiddag ontving manager Marian Lemmers het verlossende woord. Lemmers: “Ik ben erg trots op dit keurmerk en op alle betrokken medewerkers. Dat onze endoscopiezorg goed is, dat wisten we al wel. Maar, nu kunnen we het ook echt aantonen.”

Met het HKZ-Keurmerk kunnen organisaties en praktijken laten zien dat zij serieus bezig zijn met de kwaliteit van zorg en dat ze voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden door klanten, professionals en relevante stakeholders. Het certificaat is drie jaar geldig en jaarlijkse tussentijdse toetsing is verplicht. Na drie jaar vindt her-certificering plaats.

HKZ stelt kwaliteits- en veiligheidsnormen op voor ruim 30 branches in Zorg en Welzijn. Dit gebeurt in overleg met belanghebbende partijen zoals cliëntorganisaties, professionals, bestuurders, inspectie, zorgverzekeraars en gemeenten. HKZ wil hiermee zorgen voor veilige en kwalitatief goede zorg voor iedereen.

Geef een reactie