Hoe schoon is jouw boodschappentas?

Voor plastic tasjes moet je in de winkel of op de markt tegenwoordig een klein bedrag betalen. Het is veel voordeliger om een eigen (stoffen) tas mee te nemen. Maar kan het kwaad om een herbruikbare boodschappentas, bijvoorbeeld een van stof, te gebruiken voor je boodschappen? Is zo’n tas een broeinest voor bacteriën, zoals sommige hygiëne-experts beweren, of valt het wel mee?

(Tekst: Voedingscentrum)

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum, legt uit: “Een herbruikbare boodschappentas van bijvoorbeeld plastic, parachutestof of canvas, heeft veel voordelen. Het is voordeliger voor jezelf, en het zorgt voor minder plastic afval. Het klopt dat er bacteriën zoals E.coli of Salmonella in kunnen komen. Die kunnen bijvoorbeeld komen van een lekkende verpakking met vlees of van de grond waar je de tas opzet. Zeker als je de tas niet of weinig wast en intensief gebruikt, kunnen de aanwezige bacteriën ander voedsel besmetten, zoals vers fruit.”

Kans op voedselinfectie?

Hoe erg is het probleem eigenlijk? Of er veel mensen ziek worden van besmettingen via een herbruikbare boodschappentas, is in Nederland niet onderzocht. Er is in San Francisco in de Verenigde Staten wel onderzoek gedaan. Dat concludeert dat er een toename is van het aantal voedselinfecties sinds de plastic tas geld kost, maar daar kunnen we absoluut nog geen harde conclusies uit trekken. Het ging maar om 1 onderzoek.

Lees hier verder

Geef een reactie