Hoe verkleint u de kans op infecties?

De eerste week van oktober stond bij Tjongerschans in het teken van infectiepreventie. Een infectie kan grote gevolgen hebben. Voorkomen is dan ook zeker beter dan genezen.

(Tekst: Tjongerschans)

Dr. Karola Waar is arts-microbioloog bij Izore, het centrum voor infectieziekten in Friesland. Hier houden ze zich bezig met het opsporen, diagnosticeren, behandelen en voorkomen van aandoeningen veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Alle diagnostische monsters die ziekenhuis Tjongerschans afneemt, worden bij Izore geanalyseerd.

Dr. Waar weet als geen ander wat we het beste kunnen doen om de verspreiding van micro-organismen zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat zijn al heel eenvoudige dingen, waar u direct mee kunt beginnen. Dr. Waar geeft u 6 tips:

 1. Was regelmatig uw handen
  Was uw handen in ieder geval na toiletgang, voor het bereiden van voedsel en bij zichtbaar vuil. Alleen met water wassen is niet voldoende. Gebruik altijd zeep en was uw handen goed.
 2. Hoest in uw elleboogplooi
  Als u moet hoesten doe dit dan bij voorkeur in de elleboogplooi. Op deze manier gaat u de verspreiding van bacteriën zoveel mogelijk tegen. Zo belanden ze niet in uw handen of verspreiden ze zich door de lucht naar anderen.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes
  Snuit uw neus bij voorkeur in papieren zakdoekjes. Gooi deze na een keer gebruiken direct weg. Gewone zakdoeken gebruiken mensen doorgaans vaker dan een keer en zijn daardoor een bron van bacteriën.
 4. Ga niet op bezoek als u zelf ziek bent
  Als u zelf ziek bent, kunt u besmettelijk zijn. U kunt dan anderen ziek maken. Vooral baby’s, jonge kinderen en ouderen zijn kwetsbare groepen.
 5. Vervang regelmatig uw keukendoekjes
  Doe dat bij voorkeur iedere dag. We staan er vaak niet bij stil, maar vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën.
 6. Voorkom onnodig gebruik van desinfecterende middelen
  Desinfecterende middelen kunnen resistentie in de hand werken.

Geef een reactie