Hoe voer je als sociaal werker onderhandelingen?

Als sociaal werker moet je soms onderhandelingen voeren. Bijvoorbeeld als je wilt opkomen voor de belangen van je vakgebied of als je samenwerkt met externe partijen. Welke vaardigheden spelen bij onderhandelingen een rol?

(Tekst: Zorg en welzijn)

Frits en Rianne werken op een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij willen graag een arbeidsproject opzetten voor hun zorgorganisatie en hebben een afspraak gemaakt met een bedrijf waarmee ze graag willen samenwerken. De opdracht vanuit de zorgorganisatie is een scherpe prijs af te spreken met het bedrijf en er ook in andere opzichten een gunstige deal uit te slepen.

Voorbereid

Frits en Rianne hebben zich goed voorbereid op het gesprek. Althans, dat denken ze. Het gesprek loopt heel anders dan ze zich hadden voorgesteld. Het ene na het andere argument dat ze aandragen wordt met het grootste gemak door hun gesprekspartner van tafel geveegd. Hij blijkt goed geïnformeerd over de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en weet waar de zorgorganisatie zich de laatste jaren mee bezig heeft gehouden. Daarnaast heeft hij allerlei informatie paraat over hoe samenwerking tussen bedrijven en zorgorganisaties elders verloopt, informatie die voor Frits en Rianne nieuw is, en blijkt hij ook nog op de hoogte van de financiering in de zorg.

Lees hier verder

Geef een reactie