Huidkankerdag MCL: negen personen naar huisarts

Tijdens de landelijke Huidkankerdag op 2 juni 2018  is in het MCL bij negen personen een mogelijk serieuze huidaandoening ontdekt. Deze bezoekers hebben het advies gekregen bij de huisarts een officiële verwijzing naar de dermatoloog te vragen.

(Tekst: MCL)

In totaal bezochten 65 personen de gratis check op huidkanker in het MCL. De Nationale Huidkankerdag is een initiatief van de NVDV, de wetenschappelijke vereniging van dermatologen.

De dag is bedoeld om huidkanker op te sporen. Bij acht personen werden ándere huidaandoeningen vastgesteld: actinische keratosen (zonschade, voorstadium huidkanker), atypische moedervlekken (zonder directe verdenking huidkanker) waarbij uitgebreide controle bij een dermatoloog gewenst is, en afwijkingen waarbij nadere diagnostiek nodig is om tot een exacte diagnose te komen. Eén persoon bleek daadwerkelijk een verdenking op melanoom (kwaadaardige huidkanker) te hebben.

Mensen die regelmatig verbranden in de zon, veel moedervlekken hebben of mensen die geregeld een zonnebank bezoeken, lopen een verhoogd risico op het verkrijgen van huidkanker. Dat geldt ook voor mensen met rood haar of mensen met een buitenberoep. Dermatoloog Annemarie van Houten: ‘Als dermatologen hebben we voor iedereen een paar heel simpele adviezen. Blijf uit de zon op het heetst van de dag. En vooral: smeren, smeren, smeren, met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Doe dit meermalen per dag. Als je een dag buiten bent, smeer jezelf dan in op de momenten dat je iets eet of drinkt: ontbijt, koffie, lunch, thee. Dat is gemakkelijk te onthouden en voor de meeste mensen voldoende. Smeer niet te zuinig. Te véél zonnebrandcrème smeren kan eigenlijk niet, te weinig wél.’

Van Houten: ‘Je kunt ook zelfonderzoek naar huidkanker doen. Op de website www.stichtingmelanoom.nl en www.huidkankerdag.nl staan goede adviezen. En daar voegen we aan toe: bij twijfel altijd naar de huisarts. Veel vormen van huidkanker zijn effectief te behandelen, vooral als je er op tijd bij bent.’

Geef een reactie