Huisartsen: Alarm over hulp aan psychiatrisch patiënt

De problemen over de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische klachten worden steeds groter. In een enquête geven nu ook de huisartsen aan dat de wachtlijsten voor specialistische ggz-zorg onaanvaardbaar lang zijn. En het einde is niet in zicht.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Er komen meer patiënten met psychische klachten in de praktijk bij de huisarts en hun problemen zijn complexer. Iets meer dan de helft van de artsen heeft geen oplossing voor deze complexere zorg voor ggz-patiënten. Vooral omdat mensen niet op tijd terecht kunnen in de gespecialiseerde ggz-zorg. 64% van de artsen loopt tegen wachttijden aan die langer zijn dan 8 weken. Volgens GGZ Nederland gaat 1,4 miljard euro op dit moment naar administratie en niet naar de zorg voor de psychiatrische patiënt.

Toegang

Dat komt uit een peiling van de LHV en de koepel van ggz-instellingen: GGZ Nederland onder 1406 huisdoktoren, die zijn bevraagd naar hun ervaringen met de zorg voor ggz-patiënten. Huisartsen vormen sinds de herziening ggz-systeem in 2014 de toegangspoort voor mensen met psychische problemen en voor mensen met een psychiatrische stoornis. 92% van de huisartsen werkt in de praktijk samen met de praktijkondersteuner ggz.

Lees hier verder

Geef een reactie