Informatieavond borstreconstructie na borstkanker in MCL

De afdeling plastische chirurgie van het MCL organiseert op maandag 9 oktober 2017 een voorlichtingsavond over borstreconstructie na borstkanker. Patiënten, familieleden en belangstellenden kunnen vanaf 18.30 uur binnenlopen bij het Pieter Bonnema Auditorium in het MCL, Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden.

(Tekst: MCL)

De avond begint om 19.00 uur, duurt tot 21.30 uur en de toegang is gratis. Belangstellenden wordt verzocht zich vooraf aan te melden, via corry.ludema@znb.nl of via (058) 286 6145.

Behandelmethoden uitgebreid

Jaarlijks wordt er bij ongeveer 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Deze vorm van kanker blijft de meest voorkomende vorm bij vrouwen. In het Medisch Centrum Leeuwarden worden per jaar ongeveer 250 nieuwe patiënten behandeld. De behandelmogelijkheden zijn in het afgelopen decennia uitgebreid. Zo kan borstkanker behandeld worden met chemotherapie, doelgerichte therapie en hormonale therapie. Door deze behandeluitbreiding is de overlevingskans van vrouwen omhoog gegaan. 75% van de vrouwen is na 10 jaar nog aan het leven. Door deze hogere overlevingskans is er meer aandacht voor de kwaliteit van het leven na de behandeling, waaronder de cosmetische effecten van de operatie. Een borstbesparende operatie is steeds vaker mogelijk.

Mooier cosmetisch resultaat

Door de nieuwe operatietechnieken zijn de plastisch chirurgen in staat een mooier cosmetisch resultaat te verkrijgen. Voor ditzelfde doel werkt de chirurg-oncoloog in het MCL regelmatig samen met de plastisch chirurg. Tijdens de voorlichtingsavond wil het MCL informeren over de behandelmogelijkheden op het gebied van volumebehoud en –herstel na de operatie. Twee plastisch chirurgen vertellen ieder vanuit hun eigen expertise over de mogelijkheden. Twee chirurgen zijn gespecialiseerd in het verrichten van borstreconstructies, waarbij eigen weefsel wordt gebruikt. Ook zal een ervaringsdeskundige over haar eigen verhaal van de borstreconstructie vertellen. Daarnaast bevindt zich er een informatiemarkt met leveranciers van uitwendige borstprothesen, lingerie en badkleding.

Geef een reactie