Inspectie Jeugdzorg: Meer regels gezinshuizen

De Inspectie Jeugdzorg heeft toezicht uitgevoerd bij 10 gezinshuizen. Ze bieden de kinderen een goed leefklimaat en passende hulp. Maar er zijn toch meer regels nodig voor bijvoorbeeld medicatiegebruik en huisregels.

(Tekst: Zorg en welzijn)

De Inspectie Jeugdzorg vindt dat er een zogenoemd “Kwaliteitskader Gezinshuizen” opgesteld moet worden. Dat concludeert de inspectie na toezicht bij 10 gezinshuizen. De kwaliteit van deze huizen is over het algemeen voldoende, aldus de inspectie. Een aantal zaken in de gezinshuizen kunnen beter. Bijvoorbeeld het inschatten van veiligheidsrisico’s, maar ook het deskundigheidsniveau van de gezinsouders.

Sterke stijging gezinshuizen

Dat blijkt uit het onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg bij 10 van deze instellingen. In gezinshuizen worden kinderen geplaatst die vanwege problemen niet thuis kunnen wonen. De reden voor de controle van de inspectie is de sterke stijging van het aantal gezinshuizen in de afgelopen jaren. Ook worden steeds meer kinderen met complexe problemen in gezinshuizen geplaatst. ‘Deze ontwikkelingen riepen de vraag op of de kwaliteit van hulpverlening voldoende gewaarborgd is’, aldus de inspectie.

Lees hier verder

Geef een reactie