Interventieteams ook voor middenmoot verpleeghuizen

Verpleeghuizen op de IGZ-lijst die gemiddeld presteren, kunnen ook gebruikmaken van interventieteams. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn vandaag in de Tweede Kamer.

(Tekst: Zorgvisie)

Zwarte lijst

Niet alleen verpleeghuizen op de zwarte lijst, maar ook verpleeghuizen die gemiddeld presteren op de lijst van de Inspectie, kunnen gebruikmaken van interventieteams. Dit is onderdeel van het programma Waardigheid en Trots en er zijn al instellingen die hier gebruik van maken. Het is de bedoeling dat de teams de instellingen gaan helpen hun zorg te verbeteren. Dat antwoordde Van Rijn op vragen van PvdA-Kamerlid Marit Volp die hiermee wil voorkomen dat de middenmoters op de lijst door de bodem gaan zakken. Het toezicht door de Inspectie wordt verlegd naar risicosturing. ‘Daardoor weet de Inspectie beter waar de risico’s zitten en hoeven we het niet te houden bij de 150 verpleeghuizen op de huidige IGZ-lijst.

Kostprijzen
Van Rijn is bereid om te proberen het onderzoek naar kostprijzen van de zzp’s te versnellen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vroeg hierom, omdat de zorg de laatste jaren is verzwaard maar de tarieven niet zijn aangepast. Van Rijn benadrukte dat de NZa voldoende tijd moet krijgen om het onderzoek goed uit te voeren. Zelf wil hij proberen om in het voorjaar van 2017 al een beeld te geven.

Lees hier verder

Geef een reactie