Kaakchirurgie Ommelander Ziekenhuis in moderner jasje

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer staat de in 2019 nieuw opgezette afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) in de spotlights. 

(Tekst: Ommelander Ziekenhuis)

Vanaf februari dit jaar is er binnen het Ommelander Ziekenhuis hard gewerkt aan het opzetten van de afdeling MKA, in de volksmond meestal kaakchirurgie genoemd. De polikliniek was in december 2018 tijdelijk stil komen te liggen na het vertrek van de vorige kaakchirurg, waarna zijn opvolgers dr. Ming-San Ma en – vanaf april – dr. Lieuwe Jurjen Melchers de kans grepen om de afdeling opnieuw op poten te zetten. In samenwerking met Ellen Sennema, teamleider polikliniek beschouwend, werd de MKA-chirurgie zowel qua zorgaanbod als qua faciliteiten binnen het ziekenhuis in een geheel nieuw, moderner jasje gestoken.

De bestaande afdeling MKA is uitgebreid naar twee behandel- en spreekkamers, werkwijze en apparatuur werden gemoderniseerd en nieuw instrumentarium aangeschaft. De vernieuwing van de afdeling betekent dat niet alleen de voorheen geleverde zorg wordt uitgevoerd, maar dat patiënten nu ook voor complexere zorg terecht kunnen in het Ommelander Ziekenhuis. De behandelingen vinden veelal plaats op de polikliniek, maar voor grotere ingrepen wordt ook gebruik gemaakt van de operatiekamer.

Kaakcorrecties

Ming-San Ma: “In de oude situatie ging het in ons ziekenhuis vaak om tanden en kiezen chirurgisch verwijderen, wortelpuntbehandelingen en het plaatsen van implantaten voor een prothese, kroon of brug. Dat blijven we uiteraard doen, maar we kunnen daarnaast ook ingrepen verrichten als kaakcorrecties bij een afwijkende kaakstand, spoelen van het kaakgewricht, behandelen van fracturen van het aangezicht en speekselklierchirurgie. We beoordelen en behandelen ook slijmvliesaandoeningen en plekjes en zwellingen in het hoofd-halsgebied”.

Ondersteund door vier assistentes en twee secretaresses draait de afdeling inmiddels op volle toeren. Kaakchirurg Ma is blij met de komst, eind volgende maand, van een zogeheten CBCT-scanner waarmee botstructuren driedimensionaal zichtbaar gemaakt kunnen worden. “Afwijkingen in het kaakbot zijn met deze scanner eenvoudiger op te sporen. Maar ook is exact te zien waar bijvoorbeeld een hoektand zich bevindt die soms niet doorkomt bij een kind. Verder kan de CBCT-scan van een patiënt gebruikt worden voor het opstellen van een operatieplan”.

De afdeling MKA is de eerste binnen het Ommelander Ziekenhuis die samenwerkt met het 3D-Lab van het UMCG, legt dr. Ma uit. In het 3D-Lab in Groningen wordt een geplande operatie digitaal voorbereid, waarna met behulp van 3D-geprinte ‘operatiewafers’ (een soort mallen) de daadwerkelijke operatie in Scheemda nauwkeuriger kan worden uitgevoerd.

Vlot geholpen

Voor patiënten is het – naast de kwaliteit van de zorg – natuurlijk belangrijk of ze een beetje vlot geholpen kunnen worden door de kaakchirurg. Bij de afdeling MKA-chirurgie in het Ommelander Ziekenhuis is de gemiddelde wachttijd ongeveer zes weken. Een stuk korter dan bij veel andere afdelingen in de regio. Spoedverwijzingen (na overleg met de verwijzer) worden natuurlijk sneller gezien, indien nodig dezelfde dag. Ook de operatiewachtlijst is relatief kort in het Ommelander Ziekenhuis; in januari staat in Scheemda bijvoorbeeld een kaakcorrectie gepland, een ingreep waarvoor men elders tot april gewacht zou moeten hebben.

Positieve reacties

Om de tandartsen, orthodontisten en huisartsen uit de regio de nieuwe ontwikkelingen te laten zien hebben de MKA-chirurgen voor hen in november een kennismakingsavond georganiseerd, waarbij de gasten ook zijn rondgeleid over de polikliniek. Tijdens deze bijeenkomst lieten in totaal zo’n tachtig verwijzende collega’s zich informeren en kon er tevens op een informele manier met elkaar van gedachten worden gewisseld. “Er was een uitstekende opkomst en we hebben veel positieve reacties gekregen. Verwijzers zijn na deze avond goed op de hoogte waarvoor patiënten voortaan bij ons terecht kunnen”, besluit dr. Ma.

Geef een reactie