Kinderartsen pleiten voor verbod op verkoop energiedrankjes aan kinderen

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Bij veel jonge patiënten die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener.

(Tekst: MCL)

Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen is kinder- en jeugdarts in Medisch Centrum Leeuwarden en lid van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “Het onderwerp is actueel. In november 2017 is een factsheet gepubliceerd, waarin de Nederlandse kinderartsen de feiten én de bezwaren op een rij zetten”, aldus De Jong. “Wij vinden het heel belangrijk dat de media aandacht besteden aan de schadelijke invloed van energiedrankjes op kinderen. Het is geen onschuldig drankje!”

Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen
Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen – Foto: MCL

Bij kinderen met teveel alcohol zijn oorzaak en gevolg direct duidelijk. De meeste problemen met energiedrankjes worden door scholen gesignaleerd; zij zien onrustige kinderen die zich niet kunnen concentreren.

Aantal patiënten

De Spoedeisende Hulp in Leeuwarden behandelt ongeveer 3.000 kinderen per jaar. Bij de registratie van de oorzaak van hun zorgvraag, wordt alcohol wel geregistreerd, maar energiedrankjes niet. Brita de Jong: “We zien wel kinderen met bijvoorbeeld hartritmestoornissen binnenkomen. Als je als arts dóórvraagt, blijkt dat energiedrankjes daarin een rol kunnen spelen.”

Bewustwording

Concrete cijfers zijn er nog niet. Daarvoor zijn bewustwording en registratie belangrijk, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen signaleren steeds vaker gevolgen van energiedrankjes en vinden dat kinderen en ouders zich hiervan bewust moeten zijn.

Geef een reactie