Klomp groepsvervoer zet medewerkers onder druk

Klomp zet medewerkers onder druk: faillissement of werkgelegenheid

Klomp Groepsvervoer heeft haar medewerkers gisteren een mail gestuurd. Daarin stelt het bedrijf dat het door toedoen van de FNV failliet zal gaan. Klomp biedt werknemers de keus: ofwel faillissement door FNV als medewerkers hun betaling opeisen, of geen betaling maar behoud werkgelegenheid.

Minke Jansma, bestuurder FNV: “Klomp verkondigt pertinente onwaarheden en zet zijn medewerkers op een valse manier onder druk. Het al lang dreigende faillissement van Klomp Groepsvervoer heeft niets met de FNV te maken. Er zijn drie oorzaken voor de malaise:  mismanagement, te lage inschrijvingen en de structurele ontduiking van de cao Taxivervoer. Daardoor moet Klomp nu een grote nabetaling doen. Kort geleden oordeelde het gerechtshof dat Klomp, vanaf de datum van de uitspraak én met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2015, de cao correct moet uitvoeren. Dat geldt met name voor het uitbetalen van de rit naar de eerste klant en vanaf de laatste klant.”

Roodgloeiend

Jansma geeft aan dat Klomp al lange tijd ‘bijzonder creatief’ omspringt met de cao. “Maar de cao is algemeen verbindend verklaard. Dat betekent simpelweg dat elke taxibedrijf ‘m moet naleven. Klomp is bovendien lid van werkgeversorganisatie KNV en ook daarom gebonden aan de cao. Het gerechtshof heeft dit allemaal nog eens bekrachtigd. Maar Klomp weigert de uitspraak van het hof te respecteren en roept alleen maar dat ze niet gaan betalen.” Jansma heeft er geen goed woord voor over. “Onfatsoenlijk en onbehoorlijk. Iedere Nederlander moet zich aan de wet- en regelgeving houden. Dat geldt al helemaal als de rechter jou direct aanspreekt.”

De dwangsom bij niet naleven van de gerechtelijke uitspraak is laag. FNV heeft een kort geding aangespannen om ‘m te verhogen. Dit kort geding dient aanstaande dinsdag bij de rechtbank in Arnhem. “Blijkbaar zet Klomp zijn medewerkers nu onder druk om de rechtbank te beïnvloeden”, zegt Jansma. “De telefoon stond gisterenavond roodgloeiend bij mij. ‘Ze zijn gek geworden!’, riepen mijn leden.”

Schaamteloos

FNV raadt de medewerkers aan om niet te reageren op de mail. Jansma: “Het is schaamteloos van Klomp Groepsvervoer om zo dwars tegen het Arrest van het gerechtshof in te gaan. En het is nog schaamtelozer om je medewerkers op deze manier onder druk te zetten. Deze mensen moeten al maanden op een houtje bijten door de financiële problemen die Klomp voor ze veroorzaakt. Klomp durft te spreken van werkgelegenheid, maar wat het bedrijf biedt, lijkt meer op vrijwilligerswerk. De medewerkers van Klomp en onze leden moeten hun vaste lasten ook gewoon betalen. Ze hebben op dit moment geen andere keus dan het geld op te eisen, want de schuldeisers staan bij ze op de stoep. Er zijn al chauffeurs die voor elkaar koken, zodat de ander tijdens het werk ook te eten heeft.”

Jansma is vastberaden over het vervolg. “We gaan Klomp op elke mogelijke wijze dwingen om te betalen. We maken vaak bijzondere situaties mee in taxiland, maar zo bar als bij Klomp zien we het gelukkig niet vaak.”

Geef een reactie