Knuffelpoli MCL in teken van hygiëne

In 2019 wordt voor de dertiende  keer de knuffelpoli in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) georganiseerd. Het evenement vindt plaats op 1, 2 en 3 april 2019. Ongeveer 1.350 kinderen uit groep 3 van basisscholen uit Leeuwarden en omgeving komen met hun zieke teddybeer, pop of ander knuffelbeest naar het ziekenhuis.

(Tekst: MCL)

Deze kinderen maken op een speelse manier kennis met het ziekenhuis, de apparaten en de dokters. De coassistenten in het MCL organiseren één van de allergrootste knuffelpoli’s van Nederland.

In 2019 is hygiëne het thema van de Knuffelpoli. De kinderen krijgen deze boodschap mee: “Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen goed eten en drinken, maar jezelf ook goed schoonhouden. Op ons lichaam en om ons heen leven goed een slechte beestjes. De goede beestjes helpen ons en de slechte beestjes kunnen ons ziek maken. Maar de slechte beestjes maken ons alleen ziek als er te veel van zijn. Door onder andere goed je handen te wassen spoel je de slechte beestje weg en word je minder snel ziek! “ Deze boodschap wordt ook door mascotte Leeuwie uitgedragen.

Snotneuzen

De knuffeldokters zien een breed scala aan klachten op de Knuffelpoli, van gebroken pootjes tot snotneuzen. Ze hebben röntgenapparatuur, een laboratorium, een apotheek en zelfs een echte ambulance tot hun beschikking. De Knuffelpoli is een leuk en leerzaam event, zowel voor de kinderen als de organiserende coassistenten, die met dit groots opgezette rollenspel ervaring opdoen in het omgaan met kinderen.

Knuffeldokters

Ongeveer honderd coassistenten (studenten geneeskunde) kruipen in de rol van ‘knuffeldokter’ en laten tijdens de knuffelpoli zien wat iemand in een witte jas doet. De kinderen doorlopen als ‘ouder’, samen met hun knuffel een heel traject, zoals het in de echte ziekenhuiswereld ook gaat. Te beginnen in de spreekkamer, waar de kinderen zelf mogen vertellen wat hun knuffel mankeert. De knuffel wordt gemeten, gewogen en lichamelijk onderzocht om vervolgens naar de volgende post te gaan voor aanvullend onderzoek, zoals bloed prikken in het laboratorium of een röntgenfoto op de röntgenafdeling. De zieke knuffels kunnen na onderzoek worden voorzien van gips of verband, ze krijgen een prikje of hechting en/of kunnen met een recept langs de knuffel-apotheek. Daarna kunnen de kinderen een kijkje nemen in een echte ambulance. Ieder kind gaat naar huis met een diploma en een tasje met leuke spulletjes als aandenken. Ieder jaar zien de organisatoren vele tevreden apen, poppen, beren, blije eigenaartjes en enthousiaste scholen.

Coassistent

Het MCL is een opleidingsziekenhuis en behoort tot de STZ-ziekenhuizen (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen). Met de MCL Academie als uitvalsbasis zijn in de Friese ziekenhuizen jaarlijks driehonderd coassistenten werkzaam. Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie, die praktijkervaring opdoet om later als zelfstandig arts te functioneren..

De inschrijving voor de MCL Knuffelpoli 2019 is gesloten.

Geef een reactie