Koelkastklem, tool in strijd tegen voedselverspilling

De Koelkastklem, de nieuwste tool in de strijd tegen voedselverspilling, is vanaf woensdag 7 februari gratis verkrijgbaar bij 90 Jumbo winkels. Je krijgt de klem bij aankoop van 2 stuks groenten of fruit.

(Tekst: Voedingscentrum)

De Koelkastklem is eind vorig jaar ontwikkeld. Jumbo is de eerste supermarkt waar je een gratis klem kunt krijgen. In totaal worden er 90.000 klemmen verspreid via 90 winkels. Bekijk hier welke Jumbo winkels de Koelkastklem verstrekken. De actie loopt van 7 t/m 21 februari. Maar wees er snel bij, want op=op! Geen Jumbo in de buurt? Dan kun je de Koelkastklem bestellen in de webshop (verzendkosten € 2,45).

Restjes als startpunt van nieuwe maaltijd

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum: “We vergeten wel eens dat restjes – zoals een geopend pak yoghurt, een aangebroken potje mais of een stuk bloemkool – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we wel eens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet.”

Wat eerst op moet in de spotlights

De Koelkastklem is eenvoudig in gebruik. “Je schuift hem op een plank in je koelkast, in het zicht. Door de oranje kleur valt hij meteen op. Plaats vervolgens restjes, open potjes en aangebroken verpakkingen achter de klem. Zet vooraan wat als eerste op moet. Zo staan je restjes altijd in de spotlights. Iedereen uit je huishouden weet dan wat hij of zij als eerste moet gebruiken.”

Inspiratie voor recepten met restjes

Het Voedingscentrum verspreidt de Koelkastklem met een handige kaart. Daarop staat een stappenplan. Je kunt dan makkelijk aan de slag met je restjes. Aan de achterzijde van de kaart staan 2 voorbeelden van recepten op basis van restjes. Met wat restjes groente, aardappelen of bonen kun je bijvoorbeeld een heerlijke soep of omelet maken.

Positief beoordeeld

De Koelkastklem is eind vorig jaar al in beperkte oplage verspreid. De reacties zijn positief. “De Koelkastklem en de kaart met voorbeeldrecepten kwam net op het goede moment”, zegt een consument op Facebook. “Ik had net mijn verjaardagsfeest achter de rug en had verschillende groenten over. Ik heb er een heerlijke soep van gemaakt. Een prima hulp, deze Koelkastklem!”

Winst

Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden. “Doordat mensen met behulp van de klem ook slimmer kunnen inkopen loopt de winst voor het milieu en je portemonnee nog verder op. Elk restje dat je nog bewaart en opeet helpt”, aldus Van Dooren.

 

Geef een reactie