Koning zoekt geheim van Reigershoeve

Geflankeerd door staatssecretaris Marin van Rijn bracht koning Willem-Alexander dinsdag een werkbezoek aan Reigershoeve in Heemskerk. Dit initiatief voor kleinschalige dementiezorg geldt als voorbeeld voor de hele verpleeghuiszorgsector. Of het concept van liefdevolle en mensgerichte zorg overgenomen kan worden door alle aanbieders in de sector blijft de vraag.

(Tekst: Zorgvisie)

Stichting Reigershoeve is drie jaar geleden opgezet door gezondheidswetenschapper Dieneke Smit en haar vader, microbioloog Henk Smit. Na teleurstellende ervaringen met familieleden in de reguliere zorg wil het duo dementiezorg heel anders aanpakken. Met succes, want inmiddels heeft Reigershoeve een lange wachtlijst van gegadigden. De locatie is een prachtig omgebouwde boerderij in een idyllische omgeving, compleet met kas, ruimte voor moestuin en boerderijdieren, en biedt plaats aan 27 mensen met dementie.

Koning geïnteresseerd in mensgerichte manier van zorgverlenen

De koning liet zich tijdens het bezoek informeren over de mensgerichte manier van zorgverlenen. Mensen met een kleine beurs kunnen er met een indicatie voor zware Wlz-zorg wonen, zonder extra kosten. In plaats van vaste wasbeurten en gestructureerde maaltijdmomenten worden bewoners zo vrij mogelijk gelaten om te doen wat ze willen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zonder dat de organisatie overdreven zwaar leunt op vrijwilligers en mantelzorgers.

Lees hier verder

Geef een reactie