Kunstenaar Evert van Hemert schenkt twee beelden aan MCL

Sinds vrijdag 4 november 2016 is de kunstcollectie van het Medisch Centrum Leeuwarden verrijkt met twee beelden van de Friese kunstenaar Evert van Hemert.

(Tekst: MCL)

De kunstenaar heeft de beelden aan het MCL geschonken. De beelden hebben sinds deze week vaste plaatsen gekregen aan het wandelpad naar de hoofdingang van het MCL.

‘Dit jaar verbleef ik voor het eerst in mijn 64 jarig bestaan vier dagen in een ziekenhuis,’ aldus Van Hemert. ‘Een kunstenaar in een ziekenhuisbed is voorwaar geen gelukkige combinatie. Je gaat nadenken over het hoe, het waarom en de betrekkelijkheid van het leven. Eén van de conclusies was: schenken met een warme hand is plezanter dan de fiscus met een erfenis opzadelen.’

De Oermoeder

Het beeld “De oermoeder” staat voor vruchtbaarheid of prozaïscher: vrouwen krijgen volgens Van Hemert zo’n mooie, warme uitstraling als ze zwanger zijn. Het beeld “Atsje” is het wonder van een ‘lyts famke’, dat heerst over een paard dat groter, zwaarder en sterker is dan zij. Het MCL heeft al een bronzen beeld van Van Hemert aan het wandelpad.

Evert van Hemert (Haarlem, 1952) uit Kolderwolde in Friesland is een autodidact, zijn opleiding aan de Rietveldacademie duurde slechts 10 minuten. ‘Ik was als kind lief en dromerig, als puber moeizaam, vroeg volwassen, geslaagd als reclamejongen en sinds mijn 23e levend van en met de muzen der schilder- en beeldhouwkunst,’ aldus Van Hemert. ‘Ik heb gewerkt in Haarlem, Griekenland, New Orleans en nu werkzaam in Kolderwolde. Ik heb exposities gehad in Nederland, Europa, Amerika, Argentinië en Australië en ik ben nog steeds ‘running against the wind.’

Bijzonder

Het MCL is bijzonder verguld met deze geweldige schenking. Het MCL investeert in een optimaal leefklimaat voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Kunst speelt daarbij een belangrijke rol.

Geef een reactie