Kwaliteit speelt te kleine rol bij zorginkoop ggz

Kwaliteit speelt ten onrechte een kleine rol bij de zorginkoop van de curatieve ggz. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

(Tekst: Zorgvisie)

In de brief geeft de staatssecretaris antwoord op vragen die verschillende politieke partijen stelden naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer. In dit rapport ging de Rekenkamer in op de bekostiging van de curatieve ggz. Een van de conclusies die naar voren kwam was dat de kwaliteitsgegevens die uit Rom naar voren komen nog niet betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar genoeg zijn en daardoor nauwelijks een rol spelen bij de zorginkoop van de curatieve ggz.

Wel kwaliteit bij zorginkoop

Dat terwijl kwaliteit weldegelijk mee zou moeten worden genomen in het inkoopproces, stelt Van Rijn in zijn brief. Hij noemt een als voorbeeld de experimentele inkoopafspraken die Zilveren Kruis samen met de Depressievereniging heeft gemaakt met aanbieders van depressiezorg. Er werden daarbij 24 aanbieder met elkaar vergeleken op het gebied van kwaliteit, aan de hand van kwaliteitsindicatoren die ze zelf mochten uitkiezen. Dat leidde ertoe dat vijf aanbieders een voorkeurscontract kregen met de zorgverzekeraar.

Lees hier verder

Geef een reactie