Kwaliteitsinstituut ROM roept veel vragen op

Routine Outcome Monitoring (Rom) moet worden doorontwikkeld. Daar zijn vertegenwoordigers van alle grote partijen in de geestelijke gezondheidszorg het deze maand over eens geworden. Ze richten daarom een nieuw kwaliteitsinstituut op. Maar dat roept behoorlijk wat vragen op.

(Tekst: Zorgvisie)

De afgelopen maanden was Rom veelvuldig in het nieuws. Hoewel er al sinds de invoering ervan kritiek was op de kwaliteitsmeting, barstte in januari pas echt de Rom-bom. Met ingang van 2017 werd het verplicht voor ggz-aanbieders om Rom-data aan te leveren bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG), maar na een rapport van de Algemene Rekenkamer – waaruit bleek dat de data zoals ze nu worden aangeleverd onvoldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar zijn – ontstond onrust in de sector.

Niet lang na het verschijnen van het rapport was er plotseling de groep ‘Stop Rom als benchmark’, opgericht door psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Zij startten een petitie met als doel het benchmarken van Rom-data door de SBG te stoppen, inmiddels ondertekend door bijna 7000 professionals en cliënten.

Lees hier verder

Geef een reactie