Kwetsbare ouderen verstoppen SEH

Ziekenhuizen kunnen de forse toename van het aantal kwetsbare ouderen op de spoedzorg niet aan. Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland roepen het ministerie van VWS op te stoppen met bezuinigingen op verzorgingshuizen en gemeenten om voldoende thuiszorg in te kopen.

(Tekst: Zorgvisie)

Ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland moeten steeds vaker een stop op de spoedeisende hulp (SEH) afkondigen, schrijven de ziekenhuizen in een openbare brandbrief. Uit analyses van het Acuut Zorgportaal, waar alle ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland bij zijn aangesloten, blijkt dat het aantal stops sinds 2013 ieder jaar is verdubbeld. Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de SEH afkondigen.

Sluiting verzorgingshuizen slecht voor kwetsbare ouderen

Als oorzaak wijzen de ziekenhuizen op ‘de afbraak van chronische zorg voor met name ouderen’. Ouderen die tot voor kort nog terechtkonden in verzorgings- en verpleeghuizen, moeten nu thuis blijven wonen. De zorg aan deze hulpbehoevende ouderen is echter niet goed geregeld. Gemeenten hebben veel te weinig thuiszorg ingekocht. ‘Hierdoor kan niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden gevonden, waardoor de hulpvraag snel escaleert in een spoedzorgvraag en onvermijdelijk ziekenhuisbezoek. Huisartsen worden soms radeloos van machteloosheid omdat ze een zieke oudere patiënt thuis niet meer kunnen managen; de enige oplossing is dan het ziekenhuis’, aldus de brief.

Lees hier verder

Geef een reactie