Laat frisdrank nou toch eens staan!

(Tekst: Sociale vraagstukken)

Ruim 40 procent van de Nederlanders kampt met al dan niet ernstig overgewicht. Een belangrijk doel uit de nota Gezondheidsbeleid uit 2011 is het terugdringen van zwaarlijvigheid. De overheid wil dat vooral bereiken door mensen meer te laten bewegen. Dat helpt dus niet. Minder frisdrank en eiwitrijk voedsel wel.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde juli vorig jaar dat het aantal mensen met overgewicht in Nederland in de afgelopen dertig jaar sterk is toegenomen. Thans kampen ruim 6 miljoen mensen in ons land met matig of ernstig overgewicht, ofwel 41 procent van de bevolking. Ter vergelijking: begin jaren ’80 was 27 procent van de Nederlanders te zwaar.

Nederland eet te veel en te vet

De toename van het aantal mensen met overgewicht heeft zich vooral voorgedaan bij volwassenen. Meer dan de helft van mannen ouder dan 40 jaar is inmiddels te zwaar. Hoewel vrouwen minder vaak te zwaar zijn dan mannen, komt ernstig overgewicht bij oudere vrouwen juist iets vaker voor dan bij oudere mannen.

De vraag is waaraan deze stijging in het aantal zwaarlijvigen is te wijten. Het antwoord kan kort zijn: aan een disbalans tussen energie-inname en energiegebruik. Door ons steeds vetter geworden voedsel, nemen we dagelijks veel meer energie tot ons dan we gebruiken. En die overtollige energie slaan we vervolgens op als…vet.  Dat bleek onder meer uit een onderzoek waaraan 220 mensen deelnamen. De ene helft van de respondenten kreeg in de loop van zes maanden magere producten voorgeschoteld en de andere helft vergelijkbare volvette producten. Beide groepen vertoonden een toename van het lichaamsgewicht, maar de volvet-eters namen ruim een kilogram méér toe in lichaamsgewicht, en die extra toename bestond grotendeels uit lichaamsvet.

Frisdrank maakt dik

Gesteld nu dat we erin zouden slagen het aandeel vet in de huidige voedingsmiddelen terug te schroeven, dan nog is het probleem van zwaarlijvigheid niet opgelost. Er is immers nog het minstens zo grote gevaar van de frisdrank. Coca Cola, Seven Up, Fanta: het zijn de bekendste merken uit een ongelooflijk groot assortiment van suikerhoudende dranken die het risico op een te hoge energie-inname en daardoor overmatig lichaamsvet verhogen.

Lees hier verder

Geef een reactie