Laat ggz niet aan de markt over

Hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie en Publieke GGZ, Jim van Os bepleitte hier al eerder voor een andere koers van de ggz. Om te voorkomen dat het accent nog meer verschuift van zo goed mogelijke zorg voor zoveel mogelijk mensen, naar excellente zorg voor een selecte groep mensen.  Zijn oplossing: minder marktwerking, meer planning en sturing en vooral de mens voorop.

(Tekst: Sociale Vraagstukken)

In de VS hebben gezondheidsproblemen een sterke relatie met ongunstige sociaaleconomische omstandigheden, terwijl toegang tot de zorg nauw is verbonden met gunstige sociaaleconomische omstandigheden. Het resultaat is dat de gezondheidsindicatoren van de Amerikaanse bevolking achterblijven bij landen als Denemarken of Noorwegen, waar dergelijke ongelijkheden niet bestaan.

Nederland kopieert Amerikaans model

Nederland heeft de ongelukkige neiging om Amerikaanse ideeën rond gezondheidszorg over te nemen. Zo importeerden wij het idee dat vraagstukken rond de inrichting van de gezondheidszorg het beste kunnen worden bekeken door de bril van de markt. Gezondheidszorg is dan als een supermarkt waar de klant kan kiezen uit tien uitgebreid geëtiketteerde merken aardappelpuree. Deze vorm – value-based competition in health care (VBHC) –  heeft in de VS mede geresulteerd in excellente zorg voor een selecte groep mensen.

Lees verder op Sociale Vraagstukken

Geef een reactie