Landelijke coöperatie voor acute wijkverpleging

Vijf zorgorganisaties hebben de coöperatie ‘Thuis&Veilig’ opgericht voor acute wijkverpleging in de avond-, nacht- en weekeinduren. Het gaat om Fundis, Sensire, Espria, ZuidZorg en Florence. Andere zorgorganisaties worden opgeroepen zich aan te sluiten zodat een landelijke dekking ontstaat.

(Tekst: Zorgvisie)

De zorgorganisaties gaan vanaf 1 januari 2018 samenwerken om de nu verliesgevende infrastructuur buiten kantooruren overeind te houden en financieel gezond te maken. De coöperatie wil op termijn één telefoonnummer gebruiken voor een landelijke hulplijn. Dat nummer kan gebruikt worden voor acute verpleegkundige zorgvragen die nu vaak bij de spoedeisende hulp terechtkomen.

Kwetsbare ouderen

Acute wijkverpleging is een voorziening voor thuiswonende cliënten, vaak ouderen, die bijvoorbeeld ’s nachts uit bed vallen of problemen ondervinden met hulpmiddelen. In heel Nederland roepen jaarlijks ongeveer 140.000 mensen buiten kantoortijd de hulp in van wijkverpleegkundigen. Aan de beschikbaarheid ervan wordt ieder jaar circa 20 miljoen tot 25 miljoen euro uitgegeven. Dat is een fractie vergeleken bij de in totaal 3,5 miljard euro die wordt besteed aan wijkverpleging.

Lees hier verder

Geef een reactie