Leeuwarden maakt verkeerde keuze rond zorg

Zorgconsumptie. Onlangs vergaderde de gemeenteraad van Leeuwarden over de zorgconsumptie. Leeuwarden krijgt nu te weinig geld uit het Rijksbudget voor de drie decentralisaties, waaronder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet. Daarom moet er elk jaar heel wat geld bij. Het beroep dat mensen op deze (zorg)voorzieningen doen noemen we de zorgconsumptie.

(tekst: Liwwadders)

Wat en hoeveel wordt er in totaal gebruikt van deze voorzieningen? In het begin werd het nadeel in de kosten nog enigszins vergoed door Den Haag, en gelukkig had Leeuwarden er ook geld voor opzij gezet, want de zorgconsumptie in de gemeente Leeuwarden is veel hoger dan het budget dat het Rijk aan de gemeente geeft. Het college van Leeuwarden komt daarom binnenkort met voorstellen waardoor het op korte termijn mogelijk moet worden om wel uit te komen met het budget dat uit Den Haag komt. Een budget waarmee VVD en PVDA de mensen die er op aangewezen zijn flink afknijpt.

Laagste inkomens betalen rekening

Een aantal maatregelen die het college in Leeuwarden nu overweegt om in te voeren om het tekort in Leeuwarden in 2017 terug te brengen, zullen tot gevolg hebben dat juist de mensen met de laagste inkomens voor de tekorten zullen opdraaien.

Willen uitkomen met het Rijksbudget is een politieke keus, het is echter niet de keuze van Verenigd Links. Wij gaan ervan uit dat goed sociaal beleid best wel iets mag kosten, het welzijn van de mensen is ook wat waard, ja het is heel veel waard.

Wijkteams

Bij de keuzes die het college voor 2017 opsomt staat o.a. een financiële korting op sociale zaken. En ja, dan leg je de tekorten neer bij de mensen die al weinig geld hebben. Dat geldt ook voor de maatregel om van de thuishulp/huishoudelijke hulp een algemene voorziening te maken. In dat geval kun je hiervoor geen beroep meer doen op de gemeente. En wat te denken van het voorstel om de wijkteams meer te richtten op jongeren en minder op ouderen? We weten toch allemaal dat ouderen een grotere zorgbehoefte hebben?

Verenigd Links heeft aan het college deze feiten voorgelegd, dat dergelijke maatregelen tot gevolg zullen hebben dat de mensen met de laagste inkomens voor de tekorten zullen opdraaien, en ik vraag aan het college om nog eens door deze bril naar de voorstellen te kijken.

Addy Stoker
Voorzitter Verenigd Links

Geef een reactie