Let op signalen van ondervoeding bij ouderen

Zorgprofessionals moeten structureel aandacht hebben voor signalen van ondervoeding bij 65-plussers. Er zijn richtlijnen, maar die worden niet door beroepskrachten toegepast. Aandacht hiervoor is belangrijk, want gemiddeld is 1 op de 10 mensen ouder dan 65 jaar ondervoed.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Dat blijkt uit onderzoek van Canan Ziylan, die op 9 december promoveert op dit onderwerp bij de Wageningen University & Research. Zowel ouderen als zorgprofessionals onderschatten het belang van eiwitrijke voeding op latere leeftijd, volgens Ziylan. Gemiddeld is één op de tien 65-plussers ondervoed. Onder de groep die thuiszorg heeft, blijkt 1 op drie ouderen ondervoed te zijn.

Eiwitten

Het is vooral het gebrek aan eiwitten dat bij ouderen leidt tot verminderde spiermassa en kracht, minder energie en gewichtsafname. ‘Het besef ontbreekt bij ouderen zelf, maar ook bij zorgprofessionals’, aldus promovenda Ziylan, ‘dat je met goede eiwitrijke voeding ouderen actief kunt houden. De inname van desnoods extra eiwitten kan de spiraal van weinig eetlust, weinig energie en weinig activiteit doorbreken.’

Lees hier verder

Geef een reactie