Malaise houdt aan in de thuiszorg

(Tekst: FNV)

FNV spant een kort geding aan tegen thuiszorgaanbieder Axxicom omdat het bedrijf medewerkers van het failliete TSN Thuiszorg heeft overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Daarnaast sleept de vakbond gemeenten op korte termijn voor de rechter, omdat zij als opdrachtgever medeverantwoordelijk zouden zijn.

Slechtere arbeidsvoorwaarden thuiszorg

FNV maakte maandag 25 april bekend dat naar schatting ruim 2000 ex-medewerkers van TSN deze week geconfronteerd worden met slechtere arbeidsvoorwaarden. “Dit betekent voor sommige thuiszorgers een verlies van een derde van hun inkomen, terwijl ze precies hetzelfde werk blijven doen.” Axxicom is volgens FNV één van de thuiszorgaanbieders die personeel van TSN heeft overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Maar ook gemeenten zijn als opdrachtgever volgens FNV aansprakelijk voor betaling van loon waarop medewerkers recht hebben.

Zorgen om de toekomst

De FNV is niet bang dat behoud van arbeidsvoorwaarden ertoe leidt dat meer thuiszorginstellingen in de problemen gaan komen. ‘Dat zou de wereld op zijn kop zijn. De opdrachtgevers van de thuiszorg zijn de gemeenten. En de gemeenten hebben naast het budget dat ze hadden voor TSN nog eens éxtra geld tot hun beschikking gekregen. Dankzij afspraken die de FNV op 4 december met het Kabinet en de Vereniging Nederlands Gemeenten heeft gemaakt komt er 300 miljoen voor de thuiszorg bij, en is er een soort noodfonds van 60 miljoen afgesproken. De gemeenten kunnen en moeten dus de thuiszorgaanbieders voldoende geld betalen om de cao te kunnen naleven,’ aldus van der Pligt.

‘Met dit kort geding willen we voor elke zorgaanbieder en gemeente in Nederland duidelijk maken dat het niet mag om zorgmedewerkers hetzelfde werk te laten doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. De zorgaanbieders moeten de cao naleven en de gemeenten moeten de zorgaanbieders voldoende betalen. En dat kan, want daarover hebben we juist op 4 december 2015 afspraken gemaakt met Van Rijn en de VNG’ zegt Maureen van der Pligt van de FNV.

Malaise thuiszorg niet voorbij

Het einde van de malaise is nog niet in zicht voor de thuiszorg. Zorgonderneming Stichting Diafaan heeft donderdag 21 april faillissement aangevraagd. De organisatie meldt op internet dat dat komt door veranderingen in de financiering van vastgoed en de zorg.

Lees hier verder

Geef een reactie