Mantelzorgers krijgen te veel taken

Door te bezuinigen op de huishoudelijke hulp wordt de druk op mantelzorgers vergroot. Dat zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, al langer. Nu wordt dit signaal ondersteund dankzij een onderzoek van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgende Nederland (V&VN).

(Tekst: Zorg en welzijn)

Ruim dertig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkzorg vindt dat ze meer taken moeten overdragen dan verantwoord voor de belasting van de mantelzorger. Zo blijkt uit het onderzoek, dat werd gehouden onder bijna duizend leden van V&VN. De deelnemers aan het onderzoek concluderen dat veel mantelzorgers overbelast zijn en daardoor het risico lopen zelf ziek te worden. ‘Zestig procent van de wijkverpleegkundigen en verzorgenden pakt daarom wel eens taken op die niet in het zorgpakket horen om de mantelzorger te ontlasten, zoals schoonmaken’, zo laat de beroepsvereniging weten.

Oplossing

Fleur Kusters, woordvoerder van Mezzo: ‘Als een wijkverpleegkundige constateert dat een mantelzorger overbelast is, is het zeer te prijzen dat ze geen extra taken bij de mantelzorger neerlegt. Maar dit is natuurlijk niet de oplossing.’

Lees hier verder

Geef een reactie