MCL betrokken bij lesmethode over kanker voor basisscholen

Onlangs kreeg het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) van het MCL bezoek van groep acht van de Willem Alexanderschool uit Leeuwarden. Het bezoek is onderdeel van de lesmethode “De Schatkist”.

(Tekst: MCL)

De Schatkist is een nieuw lesprogramma dat het moeilijke en beladen onderwerp kanker overbrengt op jonge kinderen. Het programma bestaat uit tien lessen, waarbij het bezoek aan het OCL het op een na laatste onderdeel is. Het bezoek bestond uit drie delen: uitleg van internist-oncoloog Edward Fiets over kanker; een rondleiding en een interview met een patiënt.

De Schatkist

Projectleider van De Schatkist, Janneke van der Windt: “Veel kinderen komen op een gegeven moment in aanraking met de ziekte kanker. Op school komt het dan soms wel vluchtig aan de orde. Maar, in Nederland waren er tot op heden weinig tot geen handvatten voor docenten aanwezig. Dit miste ik in mijn werk als basisschooldocent. Daarom heb ik dit unieke lesprogramma ontwikkeld, waarin kanker op professionele manier vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden wordt benaderd”.

De artsen en medewerkers van het Oncologisch Centrum zijn enthousiast. Fiets: “Ik vind het erg leuk en zinvol om bij te kunnen dragen aan dit lesprogramma. Kanker is een ingewikkelde ziekte, waar kinderen vaak in de eigen omgeving mee geconfronteerd worden, maar waar niet altijd met kinderen over gepraat wordt. En dat terwijl zij hierover wel hun vragen, angsten en denkbeelden hebben. Ik hoop dat dit lesprogramma er voor zorgt dat er op scholen, maar ook thuis, meer over kanker wordt gesproken.”

Bijzonder gesprek

Unithoofd Marjan Seefat: “We hebben één van onze patiënten gevraagd of de leerlingen wat vragen mochten stellen. Het werd een erg bijzonder gesprek, voor de leerlingen en voor de patiënt. Al die kinderen, dat gaf natuurlijk wel wat leven op de afdeling, maar daar hadden de patiënten geen last van.”

De Willem Alexanderschool is de eerste school die de Schatkist heeft gebruikt. Na deze pilot zal projectleider van der Windt ook andere basisscholen benaderen met de vraag of ze de lesmethode willen gebruiken. Het OCL wil ook in de toekomst graag een bijdrage leveren aan lesmethode “De Schatkist”.

Het Oncologisch Centrum Leeuwarden is onderdeel van het Medisch Centrum Leeuwarden, hét topklinische ziekenhuis in Friesland. In het OCL kunnen patiënten terecht voor diagnostiek en behandeling van kanker.

Geef een reactie